Du er her: Forside -> Produkter - > Derfor bør du velge lukket frityr


Derfor bør du velge lukket frityr

Publisert den 28.02.2019 av Machine Products Storkjøkken AS

Har du en frityr på storkjøkkenet er du nå pliktig til å ha et godkjent automatisk slokkeanlegg. Med mindre du velger en lukket frityr.

Pommes frites er kanskje den maten som det lages aller mest av i frityrer rundt om i Norge, men frityrkokeren er et allsidig produkt som kan brukes til mange ulike råvarer. 

 

 

Frityrer er populære produkt du finner på de fleste storkjøkken, men de utgjør dessverre en brannrisiko på grunn av de høye temperaturene som brukes. Oppstår det brann i en frityrkoker vil et vanlig sprinkelanlegg bare gjøre vondt verre. Skum og CO₂ er i de fleste tilfeller heller ikke tilstrekkelig. På grunn av dette har det nå kommet oppdaterte retningslinjer med krav til storkjøkken som har frityranlegg eller koke- og stekeinnretninger hvor det brukes olje eller fett. 

 

Det utvikles også nye produkter. MP Storkjøkken fører en rekke lukkede frityrer. Les mer om fordelene med dette produktet nederst i saken. 

 

 

Alle storkjøkken med frityr må ha slokkeanlegg

 

Tidligere har det ikke vært noen krav til slokkeannlegg for mindre frityrer (under 8 liter), men nå gjelder altså kravet om forsikringsgodkjent automatisk slokkeanlegg uansett størrelse på frityrkokeren. Forskriften er utarbeidet av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG) etter et krav om å sikre bruken av frityr i dagens moderne og kommersielle kjøkken. 

 

I tillegg er storkjøkken med installert frityrkoker pliktig å ha en 6 liter håndslukker med minimum 75F som er spesielt designet for å slokke branner i matfett. Denne må være testet og godkjent etter gjeldende standard, NS-EN 3. Håndslukkeren skal være merket, fastmontert, lett synlig og lett tilgjengelig. Har du ikke dette på plass, og det begynner å brenne på grunn av frityrkokeren, risikerer du å ikke få noe igjen på forsikringen.

 

Kravene om slokkeanlegg har tilbakevirkende kraft og gjelder ikke bare for nyinnkjøpte frityrer. Det kreves dokumentasjon på at anlegget oppfyller minimumskravene gitt i NFPA 17A, og det kreves også jevnlige kontroller minst hver 6. måned. Dermed kan et slikt automatisk slokkeanlegg fort bli en kostbar investering.


Les også: Ny lov: Nå må alle storkjøkken ha miljøvennlig kjøl og frys

 

 

Unngå slokkeanlegg med lukket frityr

 

Det har nå kommet et alternativt produkt på markedet for de som ønsker å servere fritert mat, men som ikke ønsker alle ulempene en frityrkoker kan føre med seg. En lukket frityr fungerer på samme måte som en ordinær frityr, bare at apparatet er helt lukket. Du putter råvarene du ønsker å fritere inn luken på forsiden, og ferdig fritert mat kommer ut på siden med et like godt resultat hver gang.

 

En lukket frityr utløser i utgangspunktet ingen krav til slokkeanlegg. Den er som navnet tilsier lukket og dermed også selvslokkende, dersom en brann skulle oppstå i maskinen. Det er likevel viktig å påpeke at det til syvende og sist er bedriftens forsikringsselskap som må godkjenne at automatisk slokkeanlegg ikke er nødvendig ved bruk av lukket frityr.


Du slipper også behov for ventilasjon, da det er et filter som kondenserer dampen inne i frityren. På denne måten blir det hverken lukt eller os som følge av friteringen.


En lukket frityr er noe dyrere enn en ordinær frityr, men det man må ha i mente er at slokkeannlegget som nå kreves for å kunne benytte de åpne frityrene, blir en ekstrakostnad man må ta med i vurderingen. 

 

Se MP Storkjøkken sitt utvalg av lukkede frityrer her.