Du er her: Forside -> - - > Hva er et ghost kitchen?


Hva er et ghost kitchen?

Publisert den 11.06.2021 av Machine Products Storkjøkken AS

Ghost kitchen, cloud kitchen, virtuell kitchen og smart kitchen er alle navn på en ny trend som nå brer om seg i Norge.

 
Betegnelsen ghost kitchen ble først brukt i en artikkel i NBC New York i 2015, ifølge Wikipedia. Den gang var det snakk om restaurantkjøkken som solgte take away via matleveringsapper, men som ikke hadde navn og adresser som samsvarte med oppføringer i byens database over restaurantinspeksjoner. 

 

I dag har konseptet utviklet seg til å bli en fremtidsrettet forretningsmodell med delingsøkonomi i fokus.

 

 

Slik fungerer et ghost kitchen 

I dag er ghost kitchen navnet på storkjøkken som kun produserer take away, og ikke har en fysisk restaurant. Bestilling og levering samkjøres via apper som for eksempel Foodora eller Just Eat, og i noen tilfeller kan den som bestiller selv komme og hente bestillingen sin hos ghost kitchenet.   

 

I motsetning til ordinære restauranter, er ikke lokasjon alfa omega for slike ghost kitchen. De er oftere plassert litt utenfor bykjernen, gjerne et sted med nok parkeringsplass til leveringsbiler (eller -sykler), noe som gjør det rimeligere for innehaverne å drifte et slikt konsept. 

 

Felles for alle ghost kitchen er at bestillingen og levering ordnes via mobilapper eller nettsider. UberEats er én av de store i USA, mens her i Norge er blant andre Foodora og Wolt mye brukt til bestilling av take away..

 

 

Et ghost kitchen kan også romme flere aktører ved at man kan leie en del av et større kjøkken. I tillegg er det enklere å tilpasse hvilken mat som lages etter hvilken dag det er, og hva som er populært i det tidsrommet. For eksempel kyllingsalat til lunsjtider på hverdager, og burgere til samme tid i helgene for å dekke behovet for "dagen derpå"-mat.  

 

Man kan også opprette et ghost kitchen ved å bruke allerede etablerte storkjøkken på tider de vanligvis står ubrukt, som for eksempel kantiner. 

 

Fordeler for kundene

Måten et ghost kitchen er organisert på gir flere fordeler for kundene:

  • Lavere driftskostnader betyr mer gunstige priser
  • Enkel bestilling via nettside eller matleveringsapper
  • Maten kommer fra et storkjøkken spesialisert for take away, noe som gjør at maten kan lages mer effektivt
  • Mange ghost kitchens lar deg velge mellom levering og henting selv, alt etter hva som passer best

 

Har du lyst på meldinger om våre kampanjer og tilbud? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

 

Ghost kitchen i Norge

Fenomenet ghost kitchen har nå begynt å ta sin plass i bransjen, også i Norge. Etter at landet stengte ned i 2020 på grunn av covid-19, steg etterspørselen etter take away betraktelig. Dette fikk også fart på etableringen av ghost kitchens her til lands. 

 

MP Storkjøkken har levert kjøkkenet til et av Norges første ghost kitchen som holder til i Ringnes Park, øverst på Gründerløkka i Oslo. Her kan du lese mer om det spreke konseptet til Ghostbastards, og hvorfor de har laget en egen superhelt til hvert matkonsept: Ghostbastards sitt storkjøkken er bygget for take away