Du er her: Forside -> - - > Nå er det røff delingsmat som bør stå på menyen


Nå er det røff delingsmat som bør stå på menyen

Publisert den 14.05.2018 av Machine Products Storkjøkken AS

Hørt om «dude food»? Slik kan du også teste den nye trenden!

Dude food er supert å serve som sharing-menyer der kundene kan kjøpe ulike retter og dele med hverandre. Foto: Nortura Proff.  

 

Fenomenet blir omtalt som "street food" sin mer sofistikerte storebror og er nå på full fart inn i det norske kjøkkenet.

 

Men la oss først rydde litt i terminologien her. 

 

Street food er kort fortalt mat du enkelt kan spise på farten, men det skal være noe mer enn «bare» en pølse i brød, kebab eller bakt potet. Her skal ulike råvarer fusjonere og skape nye, uante smaksopplevelser. Tradisjonelt sett har street food-tilbydere gjerne med seg elementer fra sitt eget hjemland, kombinert med noe fra en helt annen kultur. Dette har vært den store trenden i storbyene rundt omkring i verden, men nå ser vi en ny trend som baner seg vei, nemlig det som blir kalt dude food. 

 

 

Røffere delingsmat

 

Dude food er renere, inneholder mindre fett og er mer syrebasert enn street food.

 

– Samtidig skal den være litt røffere, men likevel raffinert og se bra ut, forteller Roy Vedlog som er kokk i Nortura Proff. Han mener fenomenet blir stadig mer populært fordi forbrukerne ønsker noe litt utenom det vanlige.  

 

Rettene er gjerne enkle på overflaten, men tilberedningen handler om riktige råvarer, prosesskunnskap, lang tilberedningstid, timing, elementer laget fra grunnen og overraskende måter å presentere og servere maten på.

 

– Skal du servere burger er det ikke hamburgerdressing eller Thousand island som gjelder lenger. Prøv heller med både hjemmelaget brød og dressing eller salsa, sier Vedlog.

 

Velg riktig serveringsstil

 

Dude food passer ypperlig som delingsmat. Det kan minne om tapas, men lefseruller, baconsurret dadler og pastasalat passer ikke inn her. Her snakker vi revet kjøtt, gjerne fra mindre vanlige stykningsdeler, parmesanchips, fritert grønnkål og røkt rouille.

 

For å skape et helhetlig inntrykk er det viktig å bruke de riktige elementene ved servering av dude food-rettene. Skap den røffe stemningen som maten fortjener ved å gjenbruke gamle elementer som aviser, drivved og fjøler, sammen med nyere rekvisitter.  

 

Se vårt store utvalg av serverings- og kjøkkenutstyr her.

 

Lyst å teste?

 

Nortura Proff har utarbeidet flere oppskrifter som passer perfekt inn i en dude food-meny. La deg bli inspirert!

 

 

Kylling- og brokoliruller

Bacon har mange bruksområder og er aldri feil på en Dude food-meny. For eksempel kan du lage kylling- og brokkoliruller med bacon som fingermat ved å surre bacon rundt kylling og brokoli og steke i ovnen på 200 °C i ca. 10 minutter.

 

 

Foto: Nortura Proff

 

Pinxtos med pulled pork

 

Pulled pork er en stor suksess i Norge. Dette er kjøtt som er langtidsstekt på lav varme og som enkelt kan serveres som retter man kan dele. Lag for eksempel pinxtos med pulled pork og variér tilbehøret med tørket fiken og kaspers vendt i litt olje, oliventapenade av oliven i olje, ansjos, sitron og litt pepper, eller rå sjampinjong blandet med en god olivenolje og litt sitronsaft.

 

Retten smaker også fantastisk med brent paprika. Slik lager du den:

 

Legg paprikaen under grillen i stekeovnen og grill til skinnet er brent, slik at du enkelt kan skrelle det av. Legg den brente paprikaen i kaldt vann og dra deretter av skinnet. Server med litt pepper og pynt med persille.

 

 

 

Foto: Nortura Proff

 

Kilde: Nortura Proff.