Du er her: Forside -> - - > Slik velger du gastrobakker til varmbuffeten


Slik velger du gastrobakker til varmbuffeten

Publisert den 09.11.2021 av Machine Products Storkjøkken AS

Gastrobakker til varmbuffeten kommer i noe som kan virke som uendelig mange størrelser og dybder. Her får du oversikten som hjelper deg velge!

 

For å skjønne hvordan gastrobakker, og egentlig alt av storkjøkkenutstyr, er bygd opp, må du først vite hva gastronorm er.

 

Hva er gastronorm?

Gastronorm (GN) er den europeiske standarden for størrelser som det meste av storkjøkkenutstyr er produsert etter. På både bakker, stekebrett, ovner, skuffer og mange andre storkjøkkenprodukt går denne standarden igjen.

 

GN 1/1 tilsvarer 530 mm x 325 mm. I tillegg finnes det 8 andre GN-størrelser som tar utgangspunkt i GN 1/1.

 

Gastronormen er bygd opp slik at alle størrelsene ?går opp i hverandre? og tar utgangspunkt i GN 1/1. Det vil si at GN 1/1 er like stor som for eksempel 2 stk. GN ½, 3 stk. GN ?, eller du kan mikse forskjellige størrelser ved å for eksempel å bruke 1 stk. GN ½ og 2 stk GN 1/4.

 

Se oversikt over alle gastronormstørrelsene nederst i artikkelen.


- Alle størrelsene og valgmulighetene kan virke forvirrende for mange. Men systemet gjør at hvert enkelt storkjøkken får tilpasse produktene og finne den beste sammensetningen for sitt bruk, sier Helge André Korsnes, daglig leder i MP Storkjøkken.

 

Les også: 9 ting du må huske når du skal innrede storkjøkken



Husk dette når du skal kjøpe gastrobakker til varmbuffet

I tillegg til de fastsatte gastronormene kan gastrobakkene også fås i ulik dybde. Helt fra 20 mm til 200 mm.

 

Det som er viktig å huske på når man skal kjøpe gastrobakker til varmbuffet er at alle bakkene må ha samme dybde.

 

- Dette er noe mange ofte glemmer å tenke på. I varmbuffeter er det bakker i kontakt med vann som holder maten varm. Om ikke bakkene har samme dybde vil ikke maten holde samme temperatur, sier Helge André.

 

Les også: Derfor kan det lønne seg å lease storkjøkkenutstyr



Gastrobakker i stål, plastikk eller kompositt?

Gastrobakker kan kjøpes i flere forskjellige materialer. Men skal du kjøpe gastrobakker til varmbuffeten er det bare én type du bør gå for.

 

- Stål er det materialet som leder varme best, noe som er spesielt viktig når man skal bruke gastrobakkene til varmbuffet. Andre typer gastrobakker, i f.eks. plast eller kompositt, vil i større grad isolere maten og hindre at varmen kommer inn til maten, og dermed virke mot sin hensikt, forklarer Helge André.



Dette er alle gastronormstørrelsene

GN 2/1 = 650 mm x 530 mm

GN 1/1 = 530 mm 325 mm

GN 1/2 = 325 mm x 265 mm

GN 1/3 = 325 mm x 176 mm

GN 1/4 = 265 mm x 162 mm

GN 1/6 = 176 mm x 162 mm

GN 1/9 = 176 mm x 108 mm

GN 2/3 = 354 mm x 32,5 mm

GN 2/4 = 162 mm x 530 mm

Se vårt store utvalg av gastrobakker i MP Storkjøkken sin nettbutikk.