Du er her: Forside -> - - > 9 ting du må tenke på når du skal innrede et kjøkken


9 ting du må tenke på når du skal innrede et kjøkken

Publisert den 04.03.2018 av Machine Products Storkjøkken AS

Når du skal forme et større kjøkken må lokalet være organisert slik at man opprettholder god driftshygiene. Her er det viktigste du må huske på.

 

Uansett om du skal starte helt fra bunnen av og bygge opp et nytt kjøkken, pusse opp eller bare gjøre noen små endringer, er organiseringen av kjøkkenet alfa omega for å beskytte maten som lages og hindre smittespredning. Regelverket sier ikke noe direkte om hva du bør velge av bygningsmateriale, om veggen skal være flislagt eller hvor mange vasker du trenger. Likevel gis det noen retningslinjer.

 

  • Planløsning
    En god planløsning er viktigere enn størrelsen på lokalet. I mange situasjoner kan du kompensere for trange lokaler ved å ha god struktur på arbeidet.

  • Vask for råvarer
    Enkelte råvarer må vaskes før de brukes i matlagingen. Lokalene må ha egne vaskeinnretninger med varmt vann som er plassert slik at forurensninger og mikroorganismer ikke spres.

  • Vask for arbeidsredskaper
    Det skal være egne innretninger for rengjøring og eventuell desifisering av arbeidsredskaper og - utstyr. Oppvaskutstyr, vaskestasjoner o.l. skal være av korrosjonsbestandig materiale (f.eks. rustfritt stål), være lett å rengjøre og ha varmt og kaldt vann.

  • Utstyr for håndhygiene
    Vask(er), såpe og desinfeksjonsmiddel må være plassert på steder hvor det effektivt kan hindre smittespredning mellom ulike arbeidsfunksjoner. Ved tilbereding av mat som skal spises uten ny varmebehandling (f.eks. sushi) kan det være nødvendig med berøringsfritt håndvaskeutstyr.

  • Arbeidsbenker
    Arbeidsbenker kommer mye i kontakt med matvarer og rengjøres ofte. For å unngå bakterier bør disse være av et glatt materiale som tåler fuktighet godt og ikke avgir helseskadelige stoffer. Benker og annen innredning som er festet i veggen skal være montert med hele, glatte overganger. Det er viktig å unngå lommer eller sprekker hvor det kan samles skitt og forurensning.

  • Glatte overflater
    Himlinger, dører, karmer og overflater skal være hele og tette. Dette gjør de enklere å rengjøre og vedlikeholde. Vegger og listverk over arbeidsbenker er utsatt for sprut og søl, her bør du derfor velge glatte og vanntette materialer som er lette å holde rene.

  • Hindre skadedyr
    Vinduer, ventiler og luftekanal skal være utformet slik at skadedyr blir hindret tilgang. Dersom vinduer kan åpnes bør man ha insektsnett. Dører og porter som går ut til forurensede områder skal holdes lukket når de ikke er i bruk.

  • Toalett
    Alle lokaler skal ha toalett(er) med håndvask som bare brukes av ansatte. Er toalettene plassert i tilknytning til lokaler hvor det håndteres mat, skal det være en mellomgang.

  • Garderobe
    Det er krav om garderobe hvor ansatte kan skifte. Har virksomheten få ansatte kan dette f.eks. løses med et omkledningsrom eller tilstrekkelig oppbevaringsmulighet for arbeidsklær.

 

Trenger du hjelp til å planlegge ditt prosjekt? Ta kontakt! Vi hjelper deg med planlegging og tegning.

Kontakt oss på 70 15 81 00 / office@mpstorkjokken.no

 

Se vårt store utvalg av produkter på mpstorkjokken.no

 

Kilde: Mattilsynet.