Du er her: Forside -> Tips - > 5 tips for å holde storkjøkkenet hygienisk rent
Publisert den 22.01.2018 av Machine Products Storkjøkken AS
På storkjøkken finnes mange små, usynlige bakerier som er klare til å spre seg så raskt de får muligheten. Slik minsker du smittefaren.
For å unngå smittespredning og sykdom, er det utrolig viktig med kunnskap og gode rutiner. Mye er selvsagt, men det finnes også mye man ikke tenker på når man er i farta på kjøkkenet. Her får du noen tips til hvordan du kan holde ditt kjøkken hygienisk rent.
Under negler, ringer, armbånd eller klokker kan det skjule seg like mange bakterier som det finnes mennesker i Europa. Minimer sjansen for bakteriespredning ved å ta av ringer og annet tilbehør, og klipp neglene.
Det hjelper ikke bare å vaske hendene før du begynner å lage mat, du bør også gjøre det mellom håndtering av ulike råvarer. Dårlig eller ingen vask av hender er den viktigste årsaken til smitte fra mat og til mat, for eksempel fra rått kjøtt til salat. Husk også å tørke hendene etter du har vasket de. Bakterier spres lettere via våte hender enn tørre.
Kniver, skjærebrett og andre kjøkkenredskaper skal vaskes grundig og ofte. Bytt alltid redskap eller vask godt mellom hver oppgave på kjøkkenet. Skjærebrett og kniver i forskjellige farger kan være en god idé for å passe på at samme utstyr blir brukt til samme råvarer.
I tillegg til å bytte/vaske redskap skal alltid råvarer og ferdig tilberedt mat holdes adskilt. På denne måten unngår du å overføre matforgiftningsbakterier fra en råvare til en ferdig rett.
Kjøkkenkluten blir fort en bakteriebombe. Den må byttes ofte og vaskes i maskin på minst 65 grader, eller klores. Bruk aldri den samme kluten på kjøkkenbenk og gulv. Kjøkkenpapir som kastes etter bruk er et godt alternativ.
Kilder: Mattilsynet/Matportalen.