Du er her: Forside -> Tips - > Innrede storkjøkken: 9 ting du må huske
Publisert den 04.03.2018 av Machine Products Storkjøkken AS
Storkjøkken må være organisert slik at man opprettholder god driftshygiene. Slik gjør du det!
Uansett om du skal starte helt fra bunnen av og bygge opp et nytt kjøkken, pusse opp eller bare gjøre noen små endringer, er organiseringen av kjøkkenet alfa omega for å beskytte maten som lages og hindre smittespredning. Regelverket sier ikke noe direkte om hva du bør velge av bygningsmateriale, om veggen skal være flislagt eller hvor mange vasker du trenger. Likevel gis det noen retningslinjer.
En god planløsning er viktigere enn størrelsen på lokalet. I mange situasjoner kan du kompensere for trange lokaler ved å ha god struktur på arbeidet.
Enkelte råvarer må vaskes før de brukes i matlagingen. Lokalene må ha egne vaskeinnretninger med varmt vann som er plassert slik at forurensninger og mikroorganismer ikke spres.
Se vårt utvalg av håndvask skyllekum.
Det skal være egne innretninger for rengjøring og eventuell desifisering av arbeidsredskaper og - utstyr. Oppvaskutstyr, vaskestasjoner o.l. skal være av korrosjonsbestandig materiale (f.eks. rustfritt stål), være lett å rengjøre og ha varmt og kaldt vann.
Vask(er), såpe og desinfeksjonsmiddel må være plassert på steder hvor det effektivt kan hindre smittespredning mellom ulike arbeidsfunksjoner. Ved tilbereding av mat som skal spises uten ny varmebehandling (f.eks. sushi) kan det være nødvendig med berøringsfritt håndvaskeutstyr.
Her finner du våre hygieneprodukter til storkjøkken.
Arbeidsbenker kommer mye i kontakt med matvarer og rengjøres ofte. For å unngå bakterier bør disse være av et glatt materiale som tåler fuktighet godt og ikke avgir helseskadelige stoffer, som f.eks. rustfritt stål. Benker og annen innredning som er festet i veggen skal være montert med hele, glatte overganger. Det er viktig å unngå lommer eller sprekker hvor det kan samles skitt og forurensning.
Her finner du vårt store utvalg rustfrie benker.
Himlinger, dører, karmer og overflater skal være hele og tette. Dette gjør de enklere å rengjøre og vedlikeholde. Vegger og listverk over arbeidsbenker er utsatt for sprut og søl, her bør du derfor velge glatte og vanntette materialer som er lette å holde rene.
Vinduer, ventiler og luftekanal skal være utformet slik at skadedyr blir hindret tilgang. Dersom vinduer kan åpnes bør man ha insektsnett. Dører og porter som går ut til forurensede områder skal holdes lukket når de ikke er i bruk.
Alle lokaler skal ha toalett(er) med håndvask som bare brukes av ansatte. Er toalettene plassert i tilknytning til lokaler hvor det håndteres mat, skal det være en mellomgang.
Det er krav om garderobe hvor ansatte kan skifte. Har virksomheten få ansatte kan dette f.eks. løses med et omkledningsrom eller tilstrekkelig oppbevaringsmulighet for arbeidsklær.
Skal du gjøre flere endringer på storkjøkkenet? Ikke gå glipp av våre beste råd: 6 viktige ting mange glemmer når de skal planlegge storkjøkken.
Kilde: Mattilsynet.