Du er her: Forside -> Tips - > Oppvaskmaskin til industri: Slik får du best resultat


Oppvaskmaskin til industri: Slik får du best resultat

Publisert den 15.10.2018 av Machine Products Storkjøkken AS

Sliter du med at din industrioppvaskmaskin ikke vasker helt rent? Det gjelder å finne den riktige kombinasjonen av to viktige faktorer.

Foto: Tom Knudsen/ndla.no

Foto: Tom Knudsen/ndla.no 

 

Alt storkjøkkenutstyr som kommer i kontakt med mat skal rengjøres grundig, og om nødvendig også desinfiseres. 

 

Det er spesielt to faktorer man spesielt må ta hensyn til: tid og temperatur. I en vanlig husholdningsmaskin er vasketemperaturen som regel lavere enn i oppvaskmaskin til industri, nettopp fordi det her er rom for at programmet kan bruke lenger tid. På et storkjøkken går alt i et mye høyere tempo, og da blir det også nødvendig med høyere temperatur for å få utstyret hygienisk rent.

 

Bruk høy nok temperatur i industrioppvaskmaskin

 

Dagens regelverk stiller ingen krav til konkrete temperaturer som skal benyttes. Det er opp til virksomhetene selv å finne rutiner som sikrer et tilfredsstillende resultat. Det gjelder å finne riktig kombinasjon av tid, temperatur, trykk og eventuelt kjemikalier. Ethvert profesjonelt storkjøkken skal kunne dokumentere at oppvasken er ren når Mattilsynet kommer på sine jevnlige kontroller. 

 

Temperaturbruk i en hurtigmaskin kan for eksempel se slik ut:

Forvask i lunket vann: max 70 grader

Hovedvask: 55 grader

Skylling: 75 grader i minimum 15 sek.

 

Les også: Tegnet om storkjøkkenet - fikk bedre arbeidsflyt

 

Husk riktig oppvaskkurv til din industrioppvaskmaskin

 

Uansett hvilken sammensetning du finner best, er det tre steg du må gjennom når du skal rengjøre kjøkkenutstyr.

 

  • Alt som skal vaskes bør gjennom en forvask, slik at løse matrester fjernes. Bruk kaldt eller lunket vann og børste eller en spyledusj. Bruker du vann med temperatur over 70 grader kan matrestene bli vanskeligere å fjerne.
  • Alt av servise, utstyr og bestikk som gjester har vært i kontakt med, skal vaskes i en godkjent oppvaskmaskin. De forskjellige delene bør rengjøres på ulike måter: Bestikk skal vaskes to ganger, først liggende i en oppvaskkurv (pass på at den ikke er overfylt), deretter sortert og vertikalt stilt i en bestikkurv. Tallerkener settes i egnede kurver, og bør sorteres etter type. Dype tallerkener bør stå i en liten vinkel slik at spylestrålen treffer alle overflater. Glass og kopper vaskes med bunnen opp. Det er lurt å vaske glassene til slutt. Tøm da oppvaskmaskinen for vann og fyll den på nytt for å få glassene så rene og blanke som mulig. Glassene blir ekstra blanke og fine om du bruker skyllemiddel, men husk å ikke bruk dette på ølglass, da dette ødelegger skumringen i glasset og gir flatt øl. 
  • Etter vask skal oppvasken skylles i maskinen. Dersom skyllingen er ment som desinfisering, noe den som regel er, anbefales det i hurtige maskiner å bruke 75 grader i minimum 15 sekund. Til slutt lufttørkes oppvasken. For at dette skal gå raskest mulig bør skyllevannet inneholde et tørkemiddel.

 

Les også: 5 tips for å holde det hygienisk rent på storkjøkkenet

 

Industrioppvaskmaskiner tilpasset ditt storkjøkken

 

Hos MP Storkjøkken kan du sette sammen ulike komponenter for å få den vaskelinjen som passer ditt kjøkken best. Vi har et stort utvalg oppvaskmaskiner til industri og oppvaskmaskiner med hette som benytter kort tid og høye temperaturer. 

 

I tillegg finner du en rekke spyledusjer, stativ, kurver, tørkebenker og annet nødvendig utstyr.

 

Les også: 9 ting du må huske når du skal innrede storkjøkken

 

Industrioppvaskmaskin med automatisk såpedosering

 

Ved dosering direkte i maskinen er hovedregelen å bruke 1 spiseskje ved første hovedvask, deretter 1 barneskje hver 4 vask.

Om du ønsker automatisk dosering på din oppvaskmaskin, er dette mulig å få på alle MP Storkjøkken sine modeller ved å kontakte Ecolab eller Lilleborg. 

Foto: Tom Knudsen/ndla.no

 Foto: Tom Knudsen/ndla.no 

 

Husk vedlikehold av industrioppvaskmaskin

 

Etter bruk må maskinen tømmes. Maskinens filter (og vasketank) tas ut og rengjøres. La hetten/døren stå på gløtt eller helt åpen slik at ikke fuktighet gir bakterievekst.

 

Temperaturen på maskinen bør kontrolleres regelmessig. Vaskearmer og dyser må også demonteres og rengjøres med jevne mellomrom.

 

Ved gode rutiner skal det ikke være nødvendig å ta bakteriologiske prøver av rengjort utstyr.

 

Trenger du å oppgradere? Her får du tips til hvordan velge oppvaskmaskin til industri.

PS: Husk at du kan lease storkjøkkenutstyr hos MP Storkjøkken. 


 

Kilder: Nasjonal digital læringsarena / Mattilsynet