Du er her: Forside -> Tips - > Oppvaskmaskin til industri: Slik får du best resultat
Publisert den 15.10.2018 av Machine Products Storkjøkken AS
Sliter du med at oppvaskmaskinen til storkjøkkenet ikke vasker helt rent? Det gjelder å finne den riktige kombinasjonen av to viktige faktorer.
Foto: Tom Knudsen/ndla.no
Alle gjenstander som kommer i kontakt med mat skal rengjøres grundig, og om nødvendig også desinfiseres.
Det er spesielt to faktorer man spesielt må ta hensyn til: tid og temperatur. I en vanlig husholdningsmaskin er vasketemperaturen som regel lavere enn i oppvaskmaskinen på et storkjøkken, nettopp fordi det her er rom for at programmet kan bruke lenger tid. På et storkjøkken går alt i et mye høyere tempo, og da blir det også nødvendig med høyere temperatur for å få utstyret hygienisk rent.
Dagens regelverk stiller ingen krav til konkrete temperaturer som skal benyttes. Det er opp til virksomhetene selv å finne rutiner som sikrer et tilfredsstillende resultat. Det gjelder å finne riktig kombinasjon av tid, temperatur, trykk og eventuelt kjemikalier. Ethvert profesjonelt storkjøkken skal kunne dokumentere at oppvasken er ren når Mattilsynet kommer på sine jevnlige kontroller.
Temperaturbruk i en hurtigmaskin kan for eksempel se slik ut:
Forvask i lunket vann: max 70 grader
Hovedvask: 55 grader
Skylling: 75 grader i minimum 15 sek.
Uansett hvilken sammensetning du finner best, er det tre steg du må gjennom når du skal rengjøre kjøkkenutstyr.
Hos MP Storkjøkken kan du sette sammen ulike komponenter for å få den vaskelinjen som passer ditt kjøkken best. Vi har et stort utvalg oppvaskemaskiner til industri og storhusholdning og oppvaskmaskiner med hette som benytter kort tid og høye temperaturer.
I tillegg finner du en rekke spyledusjer, stativ, kurver, tørkebenker og annet nødvendig utstyr.
Ved dosering direkte i maskinen er hovedregelen å bruke 1 spiseskje ved første hovedvask, deretter 1 barneskje hver 4 vask.
Om du ønsker automatisk dosering på din oppvaskemaskin, er dette mulig å få på alle MP Storkjøkken sine modeller ved å kontakte Ecolab eller Lilleborg.
Foto: Tom Knudsen/ndla.no
Etter bruk må maskinen tømmes. Maskinens filter (og vasketank) taes ut og rengjøres. La hetten/døren stå på gløtt eller helt åpen slik at ikke fuktighet gir bakterievekst.
Temperaturen på maskinen bør kontrolleres regelmessig. Vaskearmer og dyser må også demonteres og rengjøres med jevne mellomrom.
Ved gode rutiner skal det ikke være nødvendig å ta bakteriologiske prøver av rengjort utstyr.
Trenger du å oppgradere? Husk at du kan lease storkjøkkenutstyr med MP Storkjøkken.
Kilder: Nasjonal digital læringsarena / Mattilsynet